Logo
Cool Blue advertising on packaging
Vaak krijgen we als e-learningspecialist de vraag. Hey, kan je hier even een elearningcursus van maken? We krijgen dan of een al bestaand cursusboek of een powerpoint met allerlei slides. De vraag is dan of we dat even in de LMS kunnen plaatsen zodat medewerkers of klanten dit online kunnen doornemen. In dit artikel gaan we in op deze vraag en ons antwoord dat we eerst de essentie van het probleem willen onderzoeken.

Maak hier even een e-learningcursus van

23 nov 2021

Als je al even in de online cursussen zit en je hebt al met veel LMS-en, auteurstools, en e-learningoplossingen gewerkt dan heb je dit vast al eens gehoord. Kan je hier even een e-learningcursus van maken. We hebben de content alvast even in een powerpoint gezet. Of deze, hier heb je ons cursusboek. Kan je die even in de LMS zetten.

Hartstikke mooi natuurlijk, dat ze alles al voor je uitgezocht hebben. Maar een goede e-learningcursus vraagt meer dan alleen wat content. Sterker nog, je zou je zelfs af kunnen vragen of een elearningcursus wel de oplossing is. Wellicht kan het probleem dat de vrager op willen lossen met een e-learningcursus veel beter op een andere manier opgelost worden.

Het is voor jou als ontvanger van de vraag en als e-learningspecialist dan ook van belang dat je niet direct over gaat tot het omzetten van de powerpoint of dat cursusboek. Ga eerst onderzoeken wat nu eigenlijk het probleem is en wat precies het probleem veroorzaakt. Cathy Moore heeft een geweldig praktisch boek geschreven, genaamd Map It, waarin ze in gaat op deze aanpak.

elearning

Vaak heeft een e-learningcursus in een bedrijf als doel iets te veranderen. Bv dat batterijen en inktcartridges in een speciale afvalbak gegooid worden. Een elearningcursus wat je moet doen en waarom dat belangrijk is, is uiteraard goed, maar zal het gedrag niet veranderen. Althans niet alleen. Onderzoek in dit geval of bv afvalbakjes op duidelijke en makkelijk toegankelijke plekken staan. Staan deze op 100 meter lopen van bv de printer, dan zal je succes een stuk kleiner zijn dan als die bak er naast staat. De e-learningcursus zal je als ondersteuning kunnen aanbieden. Een lap tekst zal dan niet helpen. Een mooie video in documentairevorm zal wellicht wel helpen. Laat mensen zien waarom het helpt en waarvoor ze het doen. Maar doe dit niet alleen met een cursus.

Zo hebben we laatst een e-learningcursus in ons eigen platform TheLearning LAB voor online casino’s opgezet, waarin we laten zien hoe je gokverslaving kunt herkennen. Hartstikke goed natuurlijk. Maar deze e-learningcursus is slechts onderdeel van het hele programma.

Sign up for newsletter