Logo
Cool Blue advertising on packaging
Het gebruik van kleuren is essentieel voor je uitstraling. Zowel voor het logo en huisstijl als het gebruik van kleuren in de website. Bewust en onbewust worden we beïnvloed door kleuren. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur voor bepaalde kleuren. De betekenis van kleuren zijn vaak ook cultureel bepaald. In een ander artikel behandelen we de specifieke betekenis van kleuren.

Hoe bepaal je de kleur voor je logo, huisstijl en website

1 sep 2021

Maar wat zijn nu de kleuren die je moet gaan gebruiken. Welke kleuren passen goed bij elkaar. Niet iedereen is even creatief. Het is daarom handig om te weten dat er veel onderzoek is gedaan naar kleuren en dat er trucs zijn om kleuren uit te kiezen die goed bij elkaar passen. In dit artikel gaan we in op het kleurenwiel en hoe je dat kan gebruiken om kleuren uit te kiezen die goed bij elkaar passen.

Het kleurenwiel

Het kleurenwiel bestaat uit 3 elementen

 1. Primaire kleuren:
  Rood, Geel en Blauw.
 2. Secondaire kleuren: Mixen van de primaire kleuren bepalen de secondaire kleuren
  – Rood en geel wordt oranje
  – Rood en blauw wordt paars/violet
  – Geel en blauw wordt groen
 3. Tertiaire kleuren: dit is de mix van secondaire kleur met een primaire kleur
  – Primair geel met secondair oranje wordt geeloranje
  – Primair rood met secondair oranje wordt roodoranje Etc…

Het kleurenwiel waarmee we aan de slag gaan bestaat uit alle 3 de type kleuren.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar in dit wiel staan. Deze complementaire kleuren kan je bijvoorbeeld gebruiken op een website om iets uit te laten springen. Bijvoorbeeld een belangrijke tekst waar een link achter staat. Gebruik je bv primair blauw dan werkt het goed om secondair oranje te gebruiken als je iets wil highlighten.

Split Complementaire kleuren

In dit geval gebruik je wat meer speling. In plaats van de kleur recht tegenover de basiskleur pak je de kleuren direct naast de tegenovergestelde kleur om een accent aan te brengen. Hiermee zwak je de impact af of zet je het nog wat sterker neer. Bij basiskleur primair blauw gebruik je bv oranje/geel tertiar and oranje/rood tertiar.

Analoge kleuren

Als je de complementaire kleuren hebt bepaald om de accenten weer te geven, bekijk je wat de analoge kleuren zijn. Dit is de basiskleur plus de kleuren aan beide zijden. Deze drie kleuren passen ook goed bij elkaar.

Triadic colours

Wil je meer contrast dan kan je de kleurencombinatie ook zoeken in een gelijke driehoek. De drie kleuren die op gelijke afstand van elkaar staan passen prima bij elkaar. Je kiest één van de drie als de basiskleur en de andere twee als ondersteunende kleur.

Tetradic kleuren

Heb je nou nog meer behoefte aan kleuren dan kan je kiezen voor het vierkant. Dit maakt het gebruik wat complexer, omdat we in dit geval 4 kleuren van het wiel gaan gebruiken. Een basis en twee sets ondersteunende kleuren.

Het gebruik van tinten van kleuren

Uiteraard kunnen we nog gaan werken met tinten van kleuren. Hierover zullen we later een nieuw artikel schrijven.

Tips

Er zijn een aantal websites waar je het kleurenwiel kan gebruiken om bijpassende kleuren te zoeken.

Sign up for newsletter