Logo
Cool Blue advertising on packaging
Een goede SEO titel is cruciaal voor de vindbaarheid en herkenbaarheid van je pagina. Google toont deze titel prominent, de browser toont de titel en bij het delen wordt de titel overgenomen.

Het belang van een goede titel van je pagina voor de zichtbaarheid en SEO

15 nov 2021

Het belang van een goede pagina titel

De titel van je pagina of van je artikel op je website is enorm belangrijk. We hebben het nu niet over je kopregel bovenaan de pagina, maar over de title tag die je mee geeft aan je pagina. Uiteraard is de eerste kopregel, de zogenaamde H1, superbelangrijk en moet die direct in één klap weergeven waar de pagina over gaat, maar de paginatitel, in SEO de meta tag title genoemd, is wellicht nog belangrijker.

De title is een factor van belang voor de positie van de pagina in de zoekresultaten. Het is bijvoorbeeld in de zoekresultaten van Google de eerste zin die de bezoeker leest. Hoewel veel webspecialisten wel weten dat de title erg belangrijk is, zien we toch vaak dat dit niet optimaal benut wordt. Dit komt vooral door gemakzucht. De website is klaar, de pagina is af, het artikel geschreven. Hup, op naar het volgende. Maar het komt ook vaak doordat internetmarketingspecialisten te veel focus leggen op SEO. Rare uitspraak natuurlijk, want we zeggen net dat het van belang is voor SEO en voor je positie in de ranglijsten. Wat we er mee bedoelen is dat je vaak titels ziet die opgevuld zijn met algemene zoektermen die van belang zijn voor het bedrijf. Bijvoorbeeld een winkel die schoenen verkoopt heeft dan in de title staan: mooie schoenen | leder | lak.. we noemen maar wat termen. Dit omdat ze graag op deze termen gevonden willen worden. En dat terwijl de pagina wellicht over onderhoud van de schoenen gaat en misschien wel 10 goede tips geeft om veel langer met je schoenen te doen. Hartstikke interessant voor iemand die deze informatie zoekt. Zet dat dan ook in de title: 10 tips om 10 jaar langer met je schoenen te doen.

Google richt zich ook steeds meer op waardevolle informatie en wil juist inhoudelijke informatie teruggeven aan de bezoekers. Want hoe beter de antwoorden op de vragen die de bezoekers aan Google stellen hoe vaker ze terug komen en hoe belangrijker Google wordt. Dus als iemand zoekt op Hoe kan ik mijn schoenen goed onderhouden, is het belangrijk dat je de bezoeker en dus ook Google vertelt dat jij het antwoord op je site hebt staan. Je komt met die pagina dan vanzelf hoger in de zoekresultaten en daarmee geef je je hele website een boost.

Waar zien we de titel allemaal terugkomen?

De titel komt op verschillende plekken op het internet en in je browser tevoorschijn. Interessant om te weten zodat je er rekening mee kunt houden.

De tab van je browser

De titel van de pagina is gedeeltelijk te zien in de tab van je browser. Onderstaand zie je een screenshots van 3 pagina’s van onze website. Naast onze A zie je in de tab de eerste paar woorden van de titel. Je ziet dat we deze matchen met de URL en op de homepage zie je dat we de kopregel, onze H1, ook ongeveer hetzelfde beschrijven. Ze zijn niet 100% gelijk, maar we laten wel dezelfde belangrijke woorden terugkomen. Duidelijk voor de bezoeker en ook duidelijke info voor Google.

SEO belang meta title

De titel in de zoekresultaten

De titel van de pagina is in de zoekresultaten de meest prominente tekst. Zie onderstaand voorbeeld als je zoekt op logo en huisstijl in Haarlem. We komen dan vrij hoog in de resultaten. En behalve dat we dit in de url hebben staan staat dit ook in de titel. Lekker duidelijk.

Google search title

Social media, rss feeds, bookmarks

Bij het delen van artikelen van je website op social media of als iemand je webpagina in zijn favorieten zet wordt de titel automatisch 1 op 1 overgenomen. Degene die dit doet kan dit wijzigen, maar dat doet eigenlijk vrijwel niemand.

Conclusie

Schenk dus serieus aandacht aan de titel van je pagina of blog of nieuwsartikel. Zorg ervoor dat dit een duidelijke boodschap is over de inhoud. Maak deze uniek en zorg ervoor dat je dit echt voor de lezer schrijft. Probeer de lezer te prikkelen om de pagina te openen. Wil je hulp? Laat het ons dan weten. Onze copywriter kan je helpen en onze webdesigners helpen je op weg als je niet weet hoe je de titel aanpast. Succes!

Sign up for newsletter