Logo
Cool Blue advertising on packaging
In een vorige blog “Hoe bepaal je het kleurgebruik in logo, huisstijl en website” hebben we laten zien hoe je gebruik kunt maken van het kleurenwiel om complementaire en contrasterende kleuren te kiezen. In dit artikel gaan we in op het gebruik van kleurtinten, kleurtonen, grijstinten en warme vs koele kleuren

Gebruik van kleurtinten, grijstinten, en warme en koele kleuren

2 sep 2021

Het gebruik van kleurtinten

De originele kleur noemen we een kleurtoon. Bv de primaire kleur blauw. Voegen we daar wit, grijs of zwart aan toe dan spreken we over een kleurtint. Vaak is de kleurtint uitgedrukt in een percentage Bv 10% blauw of 20% blauw. Toen het digitale printen nog niet bestond werd het gebruik van kleurtinten veel gebruikt. Dit was namelijk een goedkope manier om met kleuren te werken zonder een extra kleur aan het drukwerk toe te voegen. Dit hoeft nu uiteraard niet meer, maar is nog steeds een geweldige manier om accenten aan te brengen. We voegen wit toe om een de basiskleur lichter te maken. Willen we een donkerdere tint dan voegen we grijs of zwart toe.

Het gebruik van 1 basiskleur met alleen kleurtinten door het volledige ontwerp kan een effectieve methode zijn. Nadeel is wel dat je een erg vlak ontwerp krijgt.

Het gebruik van grijstinten

Alleen gebruik maken van grijs en zwart is ook een mogelijkheid. Gebruik van grijstinten zorgen voor minder prikkels op je ogen. Je ziet tegenwoordig steeds meer mobiele websites in de zogenaamde dark modus. Hier wordt gebruik gemaakt van grijstinten. Vaak worden grijstinten ook op een contactformulier op een website gebruikt.

Warme en koele kleuren

Kleuren hebben emotie. Warmere kleuren zijn vrolijker, persoonlijker, zorgzamer. Koele kleuren zijn wat afstandelijker, zakelijker. Warme kleuren zijn kleuren van geel groen tot rood. Koele kleuren vooral tussen groen en rood/violet. Ben je actief in de financiele sector en je zoekt een kleur voor het logo, dan is het verstandig een wat koelere kleur te kiezen. Richt je je op jongeren en je bent actief in sport, dan is een warme kleur mooier.

Tips

Er zijn een aantal websites waar je het kleurenwiel kan gebruiken om bijpassende kleuren te zoeken.

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen

Sign up for newsletter