Logo

360º scan van het Zilvermuseum

30 aug 2022

Er wordt door SEO specialisten altijd veel aandacht besteedt aan een goede titel, H1 en een optimale Meta Description. Je leest weinig over het belang van goede heldere tussenkoppen. Dat is jammer, want deze helpen je een tekst in één keer goed neer te zetten. De ‘snelle’ online lezer kan door goede tussenkoppen scannen waar de tekst over gaat en of dit de moeite van het lezen waard is. Maar behalve dat je je tekst duidelijker maakt voor je lezer, is een tekst die voorzien is van goede tussenkoppen ook heel erg goed voor Google.

Gebruik tussenkoppen om je tekst samen te vatten

Als je van tevoren goed nadenkt over je tekst en je tekst logisch indeelt dan is het goed om korte paragrafen te schrijven en deze te voorzien van een omschrijvende tussenkop van je paragraaf. Als je dat slim doet dan kan een scannende lezer door alleen de tussenkoppen te lezen al zien waar je volledige tekst over gaat. Zorg er per paragraaf wel voor dat de inhoud van je paragraaf ook echt gaat over de kopregel. Het moet wel relevant zijn.

 

Waar moet een goede tussenkop aan voldoen

Het is belangrijk dat je tussenkop nooit langer is dan 1 zin. Zorg er dus voor dat je tussenkoppen samen een soort samenvatting vormen. Gebruik in een tussenkop nooit alleen hoofdletters. Je wil namelijk dat de tussenkop onderdeel is van je tekst en niet als een soort losse zin er tussen staat. Het is ook handig om boven de tussenkop wat meer witruimte te gebruiken als er onder. Zo zorg je ervoor dat je door vorm laat zien dat de tussenkop bij de onderliggende paragraaf hoort.

Een goede tussenkop helpt je in je Google ranking

Door gebruik te maken van tussenkoppen zorg je voor een goede structuur van je tekst en een goede structuur van een tekst is nou eenmaal beter te verwerken voor de google bots. Bedenk maar eens hoe je zelf Google gebruikt. De meeste mensen typen een zoekwoord in of stellen Google een vraag. Als Google vervolgens het antwoord uit een enorme lap tekst moet filteren dan is dat lastiger dan als dit al gestructureerd wordt aangeleverd. Iemand die door Google naar een pagina gestuurd wordt waar ze eerst door een enorme lap tekst moet worstelen zal sneller weer van die pagina wegklikken. Iemand die direct de juiste info leest zal eerder op die pagina blijven. En dat is nou precies een statistiek die Google onder andere gebruikt in zijn ranking. Google wil natuurlijk wel graag dat iemand die een vraag aan hen stelt ook het juiste antwoord krijgt, want dan komen ze weer terug en mensen die vaker terugkomen kunnen weer meer advertenties bekijken. Als ik Google de vraag stel “waar moet een goede tussenkop aan voldoen” dan zal google je wellicht de vorige paragraaf voor schotelen. Misschien zelfs al wel bovenaan in de vraag en antwoordresultaten.

Hoe gebruik je H1, H2, H3, H4 in je tussenkoppen

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het indelen van je tussenkoppen in H1 tot en met H4 is belangrijk. Of eigenlijk moeten we zeggen H2 tot en met H4, want de H1 titel reserveer je voor het hoofdonderwerp van je tekst en een H1 gebruik je maar 1 keer! De H1 vertelt Google in één zin waar het artikel over gaat. Deel vervolgens je tussenkoppen in H2, 3, 4 in. Waarbij je altijd een vaste volgorde aan houdt. Bijvoorbeeld de paragraaftitels zijn allemaal H2. Heb je in een paragraaf nog subkoppen, maak die dan H3 en indien daar ook weer koppen in voorkomen maak je die H4. Gebruik altijd een vast volgorde van belangrijk tot minst belangrijk.

Succes met het schrijven van je webteksten en blogs! Heb je behoefte aan ondersteuning? Laat het dan even weten. Onze copywriters en SEO en webspecialisten helpen je graag!

Sign up for newsletter